De eerste kennismaking met uw verloskundige

Van harte gefeliciteerd met jullie zwangerschap.Er begint een nieuw tijdperk voor jullie.

en Welkom bij ons in de praktijk.

Wanneer u ongeveer vijf tot zes weken zwanger bent, maakt u een afspraak bij een verloskundige praktijk voor de eerste controle.

Het is handig om bij het maken van deze afspraak de datum van de eerste dag van uw laatste menstruatie te weten.

De eerste afspraak wordt rond zeven tot acht weken zwangerschap gepland.

Indien u de gehele zwangerschap onder controle van de gynaecoloog bent, kunt u zich voor de begeleiding van de kraamperiode melden bij een verloskundige.

Eerste controle
De eerste afspraak bij de verloskundige is een gesprek van ongeveer drie kwartier. Tijdens dit gesprek  stellen we je wat algemene vragen, vragen over jouw gezondheid en je menstruele cyclus, een aantal vragen over jullie familie en vragen over eventuele eerdere zwangerschappen. Ook is er natuurlijk gelegenheid voor jullie om ons vragen te stellen. Het is niet perse noodzakelijk dat je samen met je partner komt, het kan soms wel handig zijn, twee weten meer dan één.

De eerste afspraak wordt vroeg gemaakt, omdat we je dan eventueel informatie kunnen geven over bepaalde onderzoeken die vroeg in de zwangerschap mogelijk zijn.

u krijgt papieren mee voor het maken van een Temijn echo.en formulieren mee om bloed te prikken.


Wat mee te nemen naar de eerste afspraak:
- identiteitsbewijs; paspoort, rijbewijs of ID-kaart
- zorgverzekeringspas
- eventuele gegevens van eerdere zwangerschappen

Vervolg controles
In het begin van de zwangerschap kom je om de 4 à 5 weken op controle. Dit wordt in de loop van de zwangerschap steeds frequenter tot je aan het einde van de zwangerschap iedere week bij ons op controle komt.
Tijdens de zwangerschapscontrole's komen een aantal onderdelen steeds terug, dit zijn het meten van je bloeddruk, eventueel je gewicht en voelen we aan je buik of de baarmoeder en het kindje goed volgens schema groeien. Ook luisteren we vanaf 12 weken iedere controle naar het hartje van de baby.
Folder: Zwanger!
Folder zwanger

Pregnant!